2023. december 11., hétfő
Térkép kereső
Hírek
Események
< >
Dokumentumok
Támogatóink

Megújuló energiaforrások hasznosítása

A hazai energiafogyasztás, főképp a fűtés jelentős része az importált földgázra alapul, emiatt nagy a függőség, és a folyamatosan emelkedő árak miatt egyre nagyobb lesz ennek a költsége. Környezetvédelmi szempontokat tekintve, a gáz, mint fosszilis energiaforrás szén-dioxid kibocsájtásával terheli a levegőt.

Napjainkban egyre nagyobb mértékben kezdenek ismét elterjedni a megújuló energiaforrásokat alkalmazó, korszerű és automatizálható technológiák. Az Európai Unió és hazánk is vállalta, hogy fokozatosan növeli a megújuló energiaforrás részarányát az energiaszektorban.

Ahhoz, hogy ezeket az energiahordozókat hasznosítani lehessen, technológia-váltásra, bővítésre van szükség, ennek pedig gyakran magas a beruházási költsége. Annak érdekében, hogy ezeket a költségeket mérsékelni lehessen, ezáltal a beruházás megtérülése gyorsuljon, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programja (KEOP) vissza nem térítendő támogatást nyújt. A támogatás a beruházás finanszírozásához érhető el, azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy az új, megújuló alapú technológia a működés első évétől kezdve jelentős mértékben képes csökkenteni az Önök hőigényének (fűtés, használati melegvíz, gazdasági folyamatok és hűtés) előállítási költségeit: összehasonlító számítások kimutatták, hogy a jelenlegi gázárakhoz képest közel 30% megtakarítás érhető el fapellet, akár 40% agripellet, és több mint 50% tűzifa alapú fűtéssel. Napjainkban ezek a technológiák már szinte olyan kényelmesek, automatizálhatóak, mint a gázkazánok. Emellett azt sem szabad kihagyni a számításból, hogy a régi, korszerűtlen gázkazánok hatásfoka viszonylag alacsony lehet, melyhez képest a korszerű megújuló energiaforrás alapú hőtermelés még további megtakarítást eredményezhet.

Egy átlagos hőszigetelésű, kb. 120 m2-es ingatlanra kalkulálva a pelletfűtés megtakarítása földgázzal szemben, jelenlegi árakat figyelembe véve kb. 200 000Ft éves szinten. A napkollektoros melegvíz termelés esetében a megtakarítás pedig szinte 100%, hiszen mindössze a kis fogyasztású szivattyúk üzemeltetéséhez szükséges áram díja merül fel.

Ezzel a megtakarítással, valamint a KEOP forrásból elérhető vissza nem térítendő támogatással a beruházásuk 3-5 év alatt megtérülhet, onnantól pedig közvetlen eredményként jelentkezik a megtakarítás. Amennyiben a saját forrás hiányzik, vagy nem teljes a projekthez, akkor sincsen gond, hiszen a kamattámogatott hitelek (Új Magyarország hitelek, Széchenyi-kártya) kedvező feltételekkel biztosítják a szükséges pénzügyi forrásokat.

Milyen rendszerekhez kapható támogatás?

- biomassza alapú kazánok (apríték, pellet, faelgázosító)

- napkollektoros rendszerek

- hőszivattyús technológia

 

Mire lehet ezt használni?

 

- használati melegvíz előállításra

- fűtési (és hűtési) hőigény kielégítésére

- gazdasági-termelési folyamat hőigényének kielégítésére

 

 

Ezen túl, nagyobb pályázat keretében lehetőség van egyéb megújuló energiahordozók (folyékony biomassza (pl. szennyvíziszap, sütőolaj, állati zsiradék), biogáz, depóniagáz hasznosítására, termelésére (pellet üzemek létrehozása).

 

A pályázatok által nyújtott vissza nem térítendő támogatás mértéke a Közép-Dunántúli Régió területén megvalósuló projektek esetében 40-60% közötti, és minimum 1 millió Ft támogatási összegtől elérhető.

 

A pályázatok benyújtása a keret kimerüléséig folyamatosan lehetséges.

 

Amennyiben a fentil ehetőségek felkeltették az érdeklődését, kérem, keressen bizalommal, hogy a részletes információkról tájékoztatni tudjam.

A csatolt dokumentumokban a pályázatok rövid összefoglalása érhető el.

Varga Gábor

06 30 6372162

varga.gabor.1@gmail.com


Csatolt dokumentumok