2022. december 5., hétfő
Térkép kereső
Hírek
Események
< >
Dokumentumok
Támogatóink

II. LEADER EXPO előzetes

 

2010. február 17.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a LEADER Szövetséggel közösen, 2010. március 4 és 7. között ismét megrendezi, az immár második

 

Európai LEADER Expo – t.

 

Ezen a rendezvényen kedvezményes megjelenési lehetőséget kínálnak fel a Helyi Akciócsoportoknak, valamint működési területükön élő és dolgozó, – az akciócsoportok szervezésében a vásáron megjelenő – népi mesterséget űző kézművesek, iparművesek, turisztikai szolgáltatók, magyar termékeket előállító kisvállalkozók, hagyományőrző civil szervezetek számára.

 

Cél az, hogy ezen, az Utazás kiállítással egy időben rendezett, programon a Helyi Akciócsoportok szervezésében lehetőséget teremtsenek - termékbemutató és vásár keretében - a területükön működő vagy a térségre jellemző turisztikai szolgáltatók, népi kismesterségek, és a gasztronómiai kínálat bemutatására.

A rendezvényen kulturális programok is lesznek. A régióknak - a régiókoordinátorok irányításával - egy – egy 45 perces műsort kell összeállítani. A fellépő csoportok számára a szervezők – régiónként – egy autóbuszos szállítást, valamint a szereplőknek „egytál” – ételt biztosítanak.

 

A LEADER EXPO a HUNGEXPO területén lévő C – pavilonban kerül megrendezésre.

 

A programot március 5-én (pénteken) 14 órakor a minisztérium egyik vezetője nyitja meg. Ez alkalomból az ELARD elnöke, Panagiotis Patras úr is üdvözli a vásár résztvevőit.

 

A kedvezményes megjelenési lehetőséggel élve ’’A BAKONYÉRT” Egyesület is képviselteti magát a rendezvényen. Egyesületünk egy 21 m2-es faházat rendez be a térségben alkotó kézművesek szebbnél szebb munkáiból.  Ezzel kívánjuk népszerűsíteni a látnivalókban gazdag bakonyi régiót. Előre is köszönetet mondunk azoknak a segítőkész alkotóknak, akik féltve óvott tárgyaikat kölcsönadják a rendezvényre. Segítségükkel igazi vidéki hangulatot varázsolhatunk a pavilonunkba, hiszen kosárfonó, keramikus, ostorkészítő, fazekas, kovácsoltvas készítő, bor- és méztermelő, mézeskalács-és szőttes készítő színvonalas munkái árulkodnak majd régiónk valódi értékeiről. S ami még nagy öröm számunkra, hogy csuhéfonó népi iparművész, csipkekészítő, hímző, fafaragó, népi bútorfestő kedves együttműködő partnereink a helyszínen munkájuk bemutatásával is színesítik „A Bakonyért” Egyesület kiállítását.

A rendezvényt követően képes beszámolónkat is elkészítjük, és honlapunkonelérhetővé tesszük mindenki számára.

 

 

"A BAKONYÉRT" Egyesület munkaszervezete az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága által megrendezésre kerülő értékelő workshopon vettrészt január 22-én, amely a gödöllőiSzent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi tanszékén zajlott.

Az eseményen megjelentek az ÚMVP –vel foglalkozó tanácsadók, kedvezményezettek, pályázatírók, HACS képviselők, az FVM Irányító Hatóság és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal munkatársai.

A workshop célja az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program intézkedéseinek, tapasztalatainak éves értékelése, összegzése, véleménycsere, valamint a fejlesztési javaslatok megfogalmazása volt, különös tekintettel az I. és III. tengelyekre.

Az előadást Vulcz László MVH igazgatója nyitotta meg, aki az I és III. tengely kérelmeiről tartott statisztikai beszámolót, majd őt követte Dr. Forgács Barnabás a FVM  szakállamtitkára, aki röviden összefoglalta hol is tartunk 2010 januárjában. Többek között kitért arra, hogy első körben a IV jogcímre közel 6000 kérelem érkezett be, 4730 került rangsorra és 3170 jóváhagyás történt. A feldolgozás nagyon hosszú időt vett igénybe, ezért volt fontos a Helyi Akció Csoportok delegálása. 2009. december 20-án újabb kiírási időszak zárult. Erre 3898 db kérelem érkezett be, 53 milliárd forintos támogatási igényre, ebből kb. 40 milliárd az igény a mikro és turisztika jogcímekből.

LEADER kiírásra több mint 4100 pályázatot nyújtottak be, 16 milliárd forint értékben. A jogszabály értelmében március 1-től újra kiírásra kerül, ez az időpont azonban április utánra  is kicsúszhat, hogy legyen elég idő a stratégia felülvizsgálatára.

Az előadások után szekcióülések zajlottak, melyeknek témája az ÚMVP III. tengelyének értékelése; A vidéki foglalkoztatás bővítése, a tevékenységek diverzifikálása és az ÚMVP I. tengelyének értékelése volt. 

’’A BAKONYÉRT Egyesület Munkaszervezete